Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2011 m. balandžio 6 d., trečiadienis

"Temple Grandin" - dar vienas filmas apie tai, kaip atrodo autizmas

Vakar pasižiūrėjau amerikiečių filmą "Temple Grandin", sukurtą tik praėjusiais metais, su aktorėmis Claire Danes ir Julia Ormond. Temple Grandin (g. 1947 m.) - žinoma Amerikos mokslininkė, rašytoja, Kolorado valstijos universiteto profesorė. Jos mėgstamiausia darbo sritis - projektuoti fermoms tokią įrangą, kuri leistų kuo humaniškiau elgtis su skerdimui ruošiamais gyvuliais.

Temple Grandin ketverių metų dar nekalbėjo, jau buvo diagnozuotas autizmas, o jos motinai pasiūlyta palikti dukterį globos namuose. Žinoma, taip neatsitiko, o mergaitės ateitį netikėtai nulėmė vasaros atostogos pas tetą rančoje. Daugiau apie Temple Grandin galima pasiskaityti Wikipedijoje, ten, be kita ko, rašoma, kad 2010 metais žurnalas "Time" įtraukė ją į įtakingiausių pasaulio žmonių šimtuką.

Skirtingai negu "Juodas balionas" ar "Benas X", filmas apie Temple Grandin - šviesus, viltingas, su švelniu humoru. Autizmą turintis žmogus pasaulį sugeba pamatyti tokiu kampu, kad jokiam neurotipikui neužtektų fantazijos. Paminėtinas filmo momentas, kai mergaitė pamato karvėms nuraminti skirtą prietaisą ir ji susikonstruoja panašų daiktą - "suspaudimo mašiną" - sau, ir tuo baisiausiai gąsdina savo koledžo mokytojus bei bendramokslius. Mat žmogaus prisilietimo ji tiesiog nekenčia, o nusiraminti susinervinus juk kažkaip reikia.

Temple Grandin yra parašiusi keletą knygų. Viena iš jų iškalbingu pavadinimu - "Thinking in Pictures" (maždaug "Mąstyti paveikslėliais"). Tai būdingas autistams pasaulio matymo būdas, todėl ji ir pasirinko projektuotojos profesiją, mat savo įrenginius dar nepastatytus ji iki smulkmenų regi jau mintyse.

Šis filmas tikrai vertas Lietuvos televizijų ekranų, tik, matyt, reikės porą-trejetą metų palaukti.

2 komentarai:

  1. Živile, dar labai fainas filmas yra As esu Semas (I am Sam), nors ne apie aspergeri, bet vis vien vertas pamatyti, nes aiskiausia zinute yra ta, jog visiems mums - ir sveikiems ir turintiems sutrikimu - labiausiai reikia demesio ir meiles...

    Dekui labai uz paskaita ir uz blog'a, Jus nuostabi :))

    Jurgita

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū už komplimentą :) Iš tiesų meilė yra pats svarbiausias dalykas gyvenime, nes tai - Dieviškoji energija. Ir dėmesys svarbus vienų kitiems... Ir dar štai kas svarbu - kad neaišku, kas yra "sveikas", o kas - "turintis sutrikimų". Prof. Tony Attwoodas, diagnozavęs AS suaugusiam žmogui, paprastai sako: "Tie neurotipikai, žinok, yra keisti" :)))

    AtsakytiPanaikinti