Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2011 m. sausio 12 d., trečiadienis

Trys požymiai, būdingi visiems autizmo spektro sutrikimams

Naujasis tinklaraštis http://aspergeris.blogspot.com apie autizmo atmainas rašys kiek kitokiu stiliumi, bet informacija nuo to neturėtų nukentėti. Todėl pirmaisiais pranešimais priminsime, apie ką kalbama.


  1. Socialinės sąveikos sutrikimas. Aiškus požymis, jog sutrikęs abipusis bendravimas, yra vaiko nesidomėjimas kitais vaikais. Bendravimo sunkumai ryškiausiai atsiskleidžia būnant tarp bendraamžių – būtent tarp vaikų, o ne tarp suaugusiųjų. Pastarieji sugeba užglaistyti nesmagias situacijas ar suvaidinti, jog nieko ypatingo neįvyko, taigi šį sutrikimą lengviau atpažinti nebent tarp itin artimų asmenų, gerai pažįstančių vienas kitą.
  1. Komunikacijos sutrikimas. Asmuo, turintis šį sutrikimą, nesuvokia nežodinių ženklų – kūno kalbos, veido išraiškos, - kuriais yra perduodama žinia, jog kitas asmuo norėtų užmegzti tam tikrą ryšį. Toks žmogus neturi intuicijos – vadinamojo šeštojo pojūčio, ir dažniausiai „negauna“ jam siunčiamos žinios. Žinoma, ir pats negali jos pasiųsti kitiems.
  1. Ypatingas veiklos bei interesų nelankstumas. Šis bruožas taip pat geriausiai atsiskleidžia vaikystėje. Besikartojanti veikla – tai vis tie patys, be fantazijos žaidžiami žaidimai, siauri interesai – domėjimasis vienais dalykais ir nesidomėjimais kitais, stiprus pasipriešinimas pokyčiams bei naujovėms – to paties maisto valgymas, to paties vaizdo klipo žiūrėjimas daugybę kartų. Suaugusieji, turintys autizmo sutrikimų, dažniausiai taip nebesielgia, kadangi įgydami patirties ir žinių jie savo „repertuarą“ praplečia.

1 komentaras:

  1. Geras ir naudingas įrašas. Turėjau klasioką, kuris turėjo autizmo požymių. Ir vis galvodavom ar jis tiesiog trenktas, drovus ar jam išties yra kokia liga. Dabar viską suprantu :)

    skaitmeninis bekontaktis termometras

    AtsakytiPanaikinti