Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2011 m. balandžio 1 d., penktadienis

Kas yra autizmo spektras?

Prieš keletą metų viename užsienio žurnale radau autizmo sutrikimų spektrą, surikiuotą į tokią lentelę:

Aukštai funkcionuojanti“ pusė                                                                          „Žemai funkcionuojanti“ pusė
Aspergerio sindromas
Įvairiapusiai raidos sutrikimai (angl.PDD-NOS)
Vaikystės autizmas
(L.Kannerio)
Vaikystės dezintegraciniai sutrikimai
Rett‘o sindromas

Man ji iš pradžių labai patiko, nes aiškiai parodė, kas, kur ir prie ko. Bet kai ką šiek tiek ir supainioja.

Tarkim, pirmieji trys langeliai iš kairės - viskas aišku. AS - aukščiausiai funkcionuojantis, PDD-NOS (įvairūs netipiški sutrikimai), ankstyvasis vaikystės autizmas - sunkesnės, problemiškesnės formos. Tuo tarpu dezintegraciniai raidos sutrikimai ir Rett'o sindromas kelia abejonių - ar tikrai tai autizmas, ar tik į autizmą panašios negalios.

Pavyzdžiui, dezintegracinis raidos sutrikimas, dar vadinamas Hellerio sindromu, yra labai retas (2 atvejai iš 100 000 žmonių). Jam būdinga vaiko socialinės ir emocinės raidos regresija, pastebima maždaug ketvirtaisiais vaiko gyvenimo metais, nors iki tol raida buvo normali. Priežastys, kaip ir autizmo, genetinės, bet ar tai autizmas? Nesu tikra, kad ir mokslininkai čia turi tvirtą atsakymą.

O Rett'o sindromas diagnozuojamas beveik vien tik mergaitėms. Tai irgi dezintegracinis sutrikimas, kuomet raidos regresija yra ypač stipri: vaikas nebegali vaikščioti, naudotis rankomis, atsiranda epilepsija, silpnaprotystė, skoliozė, sutrinka valgymas, miegas... Autizmas tai ar tik išorinis panašumas?

Tarptautinė statistinė ligų ir sveikatos problemų klasifikacija (TLK-10), naudojama ir Lietuvoje, nurodo, kad esama sindromų, kurie nepriklauso autizmo spektrui, bet turi autizmo požymių. Tai yra Angelmano sindromas, Prader-Willio sindromas, trapiosios X chromosomos sindromas, Landau-Klefnerio sindromas, Williamso sindromas, fenilketonurija (jei negydoma, be kita ko, gali sukelti autizmo požymių).

Tai va, sakyčiau, gana sudėtingas reikalas su tuo autizmo spektru.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą