Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2011 m. balandžio 7 d., ketvirtadienis

Gabių vaikų ugdymo sistemai kurti - 2,5 mln. litų

Ištrauka iš Švietimo ir mokslo ministerijos pranešimo spaudai, kurį nurašė ir išleido BNS:

"Lietuvoje už 2,5 mln. litų Europos Sąjungos (ES) ir valstybės biudžeto lėšų pradedama kurti gabių vaikų ugdymo sistema.
 
Mokslininkų ir mokytojų komanda kartu parengs gabius vaikus ugdantiems mokytojams reikalingas metodikas, kvalifikacijos tobulinimo programą. Bus rengiami seminarai, konsultacijos, psichologai mokys pedagogus, kaip kuo anksčiau atpažinti gabius vaikus, kryptingai juos lavinti, pranešė Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM).

Visa tai numatyta trijuose projektuose, kurie laimėjo ES paramos konkursą. Projektams, švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus pasirašytu įsakymu, skiriamas maksimalus galimas finansavimas - 2,5 mln. litų. Didžiąją dalį šios sumos - 2 mln. 125 tūkst. litų - sudaro ES lėšos, dar 375 tūkst. litų skiriama iš valstybės biudžeto...

...Pradinukų mokytojams psichologai padės atpažinti ir įvertinti gabius vaikus. Mokytojai bus mokomi, kaip ugdyti gabiuosius, per pamokas taikant kūrybiškumo, socialinių įgūdžių ugdymo metodus, kitų šalių patirtį. Numatoma išleisti metodinę priemonę su priedais...

...Gabūs vaikai - tai vaikai, galintys efektyviai įgyti žinių ir mokėjimų, juos pritaikyti naujoms problemoms spręsti, sparčiai mokytis iš patirties. Jų intelektinių gebėjimų lygis yra labai aukštas.

Anot ŠMM, turėdami šiuos intelektinius gebėjimus, gabūs vaikai lenkia arba pajėgūs pralenkti panašios patirties ir aplinkos bendraamžius savo vienos ar kelių mokslo sričių akademiniais pasiekimais. Šiems vaikams būdingas aukštas kūrybiškumo lygis. Todėl gabūs vaikai turi specialių poreikių ir yra priskiriami socialinės rizikos, specialiųjų poreikių arba socialinę atskirtį patiriančių asmenų grupei" (citatos pabaiga).

Mes turime klausimų iš savo varpinės: Ar Lietuvos švietimo sistema pajėgi ugdyti gabius vaikus ir kartu padėti atsiliekantiems, kai klasėje sėdi 26 vaikų būrys? Visų šių milijonų litų prasmę ir paskirtį gali nubraukti bet kurio mokytojo mesteltas "O pas mane daug vaikų, neturiu galimybės skirti jūsiškiam išskirtinio dėmesio". Mano patirtis rodo, kad po šitos frazės nebelieka argumentų ginčytis ir ko nors iš tos mokyklos-fabriko reikalauti. 

Jeigu gabūs vaikai priskiriami prie "turinčių specialiųjų poreikių", tai gal ir į Aspergerio sindromo požymius bus išmokta atsižvelgti? Mat išskirstyti vaikus pagal gebėjimų lygį šiais laikais nekorektiška, tačiau neišskirsčius vis tiek lieka "bendras katilas", o "gabūs vaikai" kartais būna tokie, kad jiems reikia kurią nors mokymo programą asmeniškai adaptuoti ir problemų spręsti jie kaip tik nemoka.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą