Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2011 m. balandžio 19 d., antradienis

Kas AS turėtojų laukia per brandos egzaminus?

Šiandien skaičiau paskaitą apie Aspergerio sindromą savo sūnaus mokykloje. Jos metu mokytojai iškėlė labai įdomių klausimų. Kadangi nesu nei Dievas, nei ministras, norėčiau, kad šiomis temomis pasisakytų ir tinklaraščio skaitytojai.

1. Kaip AS turėtojui susidoroti su brandos egzaminais, kai per ribotą laiką reikia atlikti visas numatytas užduotis? Čia problema dar susidvejina: a) jeigu egzaminas laikomas iš dalyko, kuris AS turėtojui sunkiai sekėsi (tam tikri dalykai sunkiai sekasi ne dėl tingėjimo, o dėl kognityvinės raidos netolygumų), vadinasi, prastas pažymys garantuotas; b) jeigu AS turėtojas tą dalyką moka gerai, tačiau jam neužtenka paskirto laiko, vadinasi, prastas pažymys irgi garantuotas (tai ne dėl žioplumo, o dėl silpnos smegenų vykdomosios funkcijos).

Mano klausimas: kadangi per egzaminą "gesinti gaisrą" vėlu, kokių nors priemonių reikia imtis anksčiau. KUR KREIPTIS IR KOKIAS PAŽYMAS REIKIA GAUTI, KAD AS TURINTIS MOKINYS GALĖTŲ TEISINGAI IR IŠSAMIAI ATSKLEISTI SAVO GEBĖJIMUS PER EGZAMINĄ???

2. Tos pačios problemos pradeda atsirasti per pamokas. Klasės draugai, matydami, kad AS turėtojui rašomi geresni pažymiai negu jiems arba jis gauna tokį pat pažymį už prastesnį darbą, taip pat jeigu mato, kad AS turėtojui leidžiama kontrolinį darbą rašyti ilgiau negu kitiems, ima piktintis.

Viena vertus, vaikai teisūs, o jiems ypač svarbu, kad viskas būtų "po lygiai", kita vertus, o ką daryti AS turėtojui, jeigu išvadose, kurias pateikia atitinkamos tarnybos, rekomenduojama taip daryti?

KAIP TEISINGAI IR SUBTILIAI PAAIŠKINTI KLASĖS DRAUGAMS, KAD AS TURĖTOJAS GALI BŪTI "LYGESNIS" UŽ JUOS???

Gal kas turite panašios patirties? Parašykite.

2 komentarai:

  1. Kai kurie Aspergeriukai turbūt turi kažkokį neįgalumo lygį, jiems, manau, tikrai turėtų būti sudarytos optimalesnės sąlygos brandos egzaminų metu, galbūt skirta daugiau laiko, galbūt leista viską laikyti raštu ar pan. O kitiems, pvz. tokiems kaip mes, "be popierių", teks suktis patiems. Na, manau kaip prieš visus iššūkius - viską detaliai paaiškinant, apžiūrint naujas patalpas, mėginant per tam tikrą laiką spręsti bandomąsias užduotis... Nors maniškis tik antrokas, šiemet dalyvavo "Kengūroje" - vis šiokia tokia testavimo patirtis. O su tais dalykais, kurie nesiseka (mūsų atveju greičiausiai literatūra), tai net nežinau... vargas bus... Ir pažymių vidurkis kentės... Tuomet ir įstoti kažkur bus sunkiau... Kol kas nematau čia jokio sprendimo.

    AtsakytiPanaikinti