Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2011 m. kovo 30 d., trečiadienis

Ypatingasis interesas - kas tai? I dalis - šviesioji

Vienas labai būdingas Aspergerio sindromo turėtojo bruožas - jis itin domisi kokia nors sritimi, nesvarbu, sporto, kino, gamtos mokslų, istorijos, žvejybos, arba ką nors kolekcionuoja. Sakytume, hobis, laisvalaikio užsiėmimas, na ir kas, daug kas tokį turi.

Esminis skirtumas tarp ypatingojo intereso (angl. special interest) ir hobio yra tas, kad pirmuoju atveju šio užsiėmimo intensyvumas, gilumas ir trukmė yra gerokai didesni lyginant su neurotipiškų žmonių hobiu (mėgstamu laisvalaikio leidimo būdu). Čia netgi vartojamas terminas "anomalija": ypatingasis interesas gali tapti viena iš daugelio nuorodų į galimą AS diagnozę.

Pavyzdys: jeigu vaikas labai domisi arkliais, mėgsta jodinėti, rūpintis, piešia arklius, tai galbūt tik paprastas hobis. Anomalija atsiranda tuo atveju, kai vaikas pasiima čiužinį ir eina miegoti į arklidę pas savo mylimą arklį arba vaikas netgi ima įsivaizduoti, jog pats yra gyvūnas. Tokiu atveju reiktų atkreipti dėmesį į kitus galimus ženklus, netgi tuos, kurie, regis, niekaip nesusiję: galbūt vaikas neturi draugų mokykloje ir yra labai išrankus maistui, o gal jautrus garsams? Tai ir yra "dėlionės dalys", kurias nuodugniai ištyrus gali paaiškėti AS diagnozė.

Bet nukrypau nuo ypatingojo intereso. AS turėtojas dažniausiai linkęs atsisakyti kitokios veiklos (pvz., mokinys noriai mokosi savo mėgstamą dalyką, o į kitus beveik nekreipia dėmesio). Kitas dalykas - užsiimant ypatinguoju interesu laikomasi griežtų ritualų (kolekcija rikiuojama pagal dydį, spalvą, datą ir pan. ir niekam neleidžiama ardyti esamos tvarkos. Taip AS turėtojai stengiasi "įvesti tvarką" šiame, jų požiūriu chaotiškame pasaulyje). Ritualų buvimas greičiausiai reiškia, kad žmogus apimtas nerimo.

Vaikystėje AS turėtojai dažniausiai ką nors kolekcionuoja, suaugėliai apie savo ypatingąjį interesą daugiau skaito, nors gali ir kolekcionuoti, bet jau kitus dalykus negu vaikystėje, pavyzdžiui, vinilo plokšteles. Esu skaičiusi, jog vienas AS turėtojas labai mėgo klasikinę muziką ir savo plokšteles pedantiškai rikiuodavo pagal kompozitorių gimimo datą. Akivaizdu, kad tokiam superhobiui reikia daug žinių ir laiko.

Dar viena ypatingojo intereso savybė - juo užsiimantis žmogus tampa tos srities ekspertu. Pavyzdžiui, 7 metų vaikas, besidomintis astronomija, galėtų savo bendraklasiams perskaityti paskaitą apie Saulės sistemos planetas ir visus jų palydovus. Deja, neurotipiškiems bendraamžiams greičiausiai tai nebus labai įdomu.

Iš to išplaukia bendravimo problema: AS turinčiam vaikui neįdomu su bendraamžiais, o šiems neįdomus vaikas, kuris nekalba apie madingus dalykus - kokius nors žaidimus, žaislus. Paauglystėje ši problema gali tapti tiek visiška izoliacija, tiek ir atvirkščiai: AS turėtojas, besidomintis kompiuteriais, turės gerokai daugiau žinių ir dėl to savo vienmečių akyse atrodys gerokai pranašesnis.

Suaugėliai savo ypatinguosius interesus turi galimybę paversti sėkminga profesija ir karjeros sritimi. Bet tam svarbu laiku išugdyti jo savivertę. Jeigu jis manys, jog "ai, čia niekam neįdomu", gali nuklysti į visai jam (ar jai) netinkamą sritį. Tai gali baigti depresija ir "gyvenimo griūtimi".

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą