Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2011 m. kovo 11 d., penktadienis

Kas gali slypėti už frazės „empatijos stoka“?

Tony Attwoodo knygoje apie Aspergerio sindromą radau vieną įdomų palyginimą. T.Attwoodas atkreipia dėmesį į tai, kad ir psichopatai, ir AS turėtojai neturi empatijos. Ir čia pat pabrėžia, kad jie tokie yra dėl visai skirtingų priežasčių. Jis rašo, kad psichopatai ir AS turėtojai yra tarsi skirtinguose „aukų ieškotojų spektro“ galuose. Psichopatai yra gailesčio nejaučiantys ir sąžinės nekamuojami aukų ieškotojai, „plėšrūnai“, o AS turėtojai – socialiai naivūs, bet dažniausiai labai sąžiningi asmenys, jie nesuvokia kitų žmonių emocijų ir nemoka nei manipuliuoti, nei naudotis kitais, tad greičiau patys tampa tokių „plėšrūnų“ aukomis.

Dar niekada nekalbėjome apie psichopatiškas asmenybes, kadangi su autizmo sutrikimais čia nėra nieko bendro. Tačiau labai svarbu žinoti, kas yra psichopatas ir kaip jį atpažinti, nes toks žmogus, atklydęs į mūsų gyvenimus, gali sukelti didelių problemų.

Nei aš, nei didžioji visuomenės dalis nėra profesionalūs psichologai. Ir galbūt ne man apie tai rašyti. Bet štai radau Kanados mokslininko Roberto Hare straipsnelį (aišku, jis yra parašęs ir knygų) apie psichopatiškas asmenybes.

R.Hare rašo: „Emocinio intelekto stoka yra pirmas svarbus požymis, kad turite reikalą su psichopatu. Kriminalinio elgesio istorija, rodanti, jog jis iš savo patirties nenori mokytis, bet galvoja, kokiu būdu kitą kartą išlikti nepagautam, yra antras svarbus požymis“.

Psichopatas gali būti iš pažiūros žavinga, netgi lipšni asmenybė, mokanti gražiai pašnekėti ir dažnai užmezganti daug trumpalaikių santykių su kitais žmonėmis, bet tai daro tam, kad vėliau pasinaudotų jais savo tikslams siekti, o jei nesiseka to padaryti, tada mėgina šalinti juos iš kelio. Beje, DSM-IV klasifikacijoje psichopatijos diagnozės nėra.

R.Hare išvardina visą sąrašą psichopatui būdingų savybių: linkęs manipuliuoti, meluoti, parazituoti, daryti įvairaus pobūdžio mažesnius ar didesnius nusikaltimus, palaido seksualinio elgesio, nejaučia atsakomybės už savo veiksmus, nejaučia kaltės, neturi sąžinės, empatijos, yra impulsyvus, labai geros nuomonės apie save. Pasak mokslininko, mažiau intelektualūs psichopatai atsiduria kalėjimuose, labiau intelektualūs – tampa bendrovių vadovais.

Empatijos stoka – vienintelis bruožas, galintis sieti psichopatus ir AS turėtojus. Visa kita – vienos priešingybės. Psichopatams būdingos savybės išvardintos aukščiau, tuo tarpu AS turėtojai yra sąžiningi (kartais iki tiesmukumo), linkę daug dirbti (nes taip realizuoja savo gabumus ir padidina savivertę), turi mažai arba visai neturi draugų, jiems būdingas nedidelis seksualumas (kartais net aseksualumas; viena iš priežasčių – pernelyg didelis pojūčių jautrumas), bendravimas jiems – ne plepėjimas apie nieką ar „makaronų kabinimas“, o informacijos mainai.

Įdomu pastebėti, kad ir psichopatijos, ir AS priežasčių mokslininkai ieško ten pat – žmogaus genetikoje ir kitaip funkcionuojančių bei apdorojančių informaciją smegenų veikloje. Pastebi ir tai, kad abiem atvejais tradicinė psichoterapija nepadeda, ir kad tokių žmonių aplink yra daugiau, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Taigi ir vieną, ir kitą temą verta studijuoti įdėmiau.

4 komentarai:

  1. Paistalai. Kaip potencialus AS turėtojas drąsiai galiu pasakyt, kad empatija yra, tik ji VIENAKRYPTĖ. T.y. suprasti kitą žmogų, įsijausti į jį mes GALIME, tik negalime to parodyti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai teisingai pastebėta: AS turėtojai intelektualiai išmoksta skaityti veido išraiškas. Bet gyvenimas - labiau nenuspėjamas negu kinas. Aš, kaip visiška NT (mano tik šeimos nariai - AS turėtojai), galiu pasakyti, kad kiekvienas veido raumenėlis, akių kryptelėjimas, atodūsis ir kt. labai daug pasako apie žmogaus mintis/ketinimus. Pavyzdžiui, ką reiškia, kai žmogus maloniai šypsosi, o akys bėgioja į šonus? Variantų gali būti daug, todėl reikia dar atsižvelgti į kontekstą - kur tas žmogus yra, kokias problemas sprendžia ir t.t. Kadangi domiuosi indų ajurveda, tai pramokau pagal žmogaus išvaizdą nustatyti jo charakterį, įpročius, problemas. Bet čia jau atskira didelė tema.
    O tas "ne vietoj ir ne laiku" - vėlgi kaip pažiūrėsi. Tai ir kitų tolerancijos, supratingumo reikalas. Mes visi kartais ne vietoj ir ne laiku ką nors padarom - juk žmogus ne robotas.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Manau, kad NT žmonės gerai gali pastebėti smulkius pakitimus tik tada, kai išsitreniruoja, o iš prigimties – tik labai nedaugelis.
    Man niekas nieko nediagnozavo, nežinau, ar turiu AS, ar neturiu, tik kiek įtarinėju jį sau, bet nežinau, ar pagrįstai. Tai man dažniausiai lengva prognozuot pažįstamų žmonių reakcijas. Bet žmonių, su kuriais naujai susipažįstu, tai ne visada. Į atmintį vis iššoka situaciją, kai žmogus pasijuto labai nemaloniai, o aš ne tik kad negalėjau to prognozuoti, bet net nesupratau, kodėl mano žodžiai jį taip privertė pasijusti.

    AtsakytiPanaikinti