Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2011 m. kovo 2 d., trečiadienis

Aspergerio sindromo diagnostikos kriterijai (TLK-10)

Pasaulio sveikatos organizacijos priimtoje Tarptautinėje ligų klasifikacijoje (TLK-10) yra pateikiami Aspergerio sindromo diagnostikos kriterijai:

  1. Kliniškai reikšmingo bendro kalbos išraiškos, kalbos supratimo ar pažinimo raidos sulėtėjimo ir atsilikimo nebuvimas. Diagnozės nustatymui būtina, jog atskirais pavieniais žodžiais būtų kalbama 2 metų amžiuje ar anksčiau ir kad komunikacinės žodžių frazės būtų vartojamos 3 metų amžiuje ar anksčiau. Savitvarkos įgūdžiai, adaptacinis elgesys ir smalsumas aplinkai per pirmuosius 3 metus turi atitikti normalios intelektualinės raidos lygį. Tačiau motorinė raida gali būti šiek tiek sutrikusi, būdingas motorikos nerangumas (nors tai nėra būtinas diagnostinis bruožas). Dažni specialūs ypatingi izoliuoti sugebėjimai, neretai susiję su neįprastu nuolatiniu domėjimusi, tačiau tai nėra būtina diagnozei nustatyti.
  2. Kokybiniai socialinės sąveikos sutrikimai (kriterijai kaip vaikystės autizmo), pasireiškiantys bent dviejose iš šių sričių:
a)      nesugebėjimas adekvačiai žiūrėti „akis į akį“, veido išraiškos, kūno padėties ir gestų panaudoti socialinės sąveikos reguliavimui;
b)      nesugebėjimas užmegzti ir išlaikyti santykių su bendraamžiais (atitinkamu būdu pagal protinį amžių, ir kai tam yra pakankamai galimybių), pasižyminčių abipusiu dalinimusi interesais, veikla bei emocijomis;
c)      socialinio ir emocinio bendravimo stoka, pasireiškianti sutrikusiu arba iškreiptu atsaku į kitų žmonių emocijas; arba elgesio moduliavimo pagal socialinį kontekstą stoka; arba silpna socialinio elgesio, komunikavimo, emocijų integracija;
d)      spontaniško siekimo dalintis su kitais žmonėmis džiaugsmais, interesais ar pasiekimais stoka (t.y. individas kitiems žmonėms mažai parodo, atneša ar nurodo jį dominančius objektus ar dalykus).
  1. Neįprastai intensyvūs, riboti, besikartojantys, stereotipiški interesai, elgesys ir veikla, pasireiškiantys bent vienoje iš šių sričių:
a)      intensyvūs stereotipinio ir riboto pobūdžio interesai, neįprasti savo turiniu ar fokusu; arba vienas ar daugiau interesų, neįprastų savo intensyvumu ir ribotu pobūdžiu, o ne turiniu ar fokusu;
b)      akivaizdžiai kompulsyvus specifinių, nefunkcionalių rutinų ar ritualų laikymasis;
c)      stereotipiniai ir besikartojantys motoriniai manieringumai, apimantys rankų ar pirštų sukiojimą, plasnojimą arba sudėtingus viso kūno judesius;
d)      domėjimasis daiktų dalimis ar nefunkcinio pobūdžio žaidimo priemonių elementais (tokiais kaip jų kvapas, spalva, paviršiaus pojūtis palietus, sukeliamas garsas ar vibracija).
Kriterijai kaip autizmo, tačiau šiuo atveju būtų mažiau įprasta įtraukti motorinius manieringumus, domėjimąsi daiktų dalimis ar nefunkcinio pobūdžio žaidimo priemonių elementais.
  1. Sutrikimas nėra priskirtinas kitiems įvairiapusiams raidos sutrikimams: paprastajai šizofrenijai, šizotipiniam, obsesiniam-kompulsiniam, anankastinio tipo asmenybės sutrikimams, reaktyviam ar neslopinamam prieraišumo sutrikimams vaikystėje.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą