Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2011 m. kovo 6 d., sekmadienis

Kas yra empatija?

Empatija – tai gebėjimas atpažinti ir suprasti kitų žmonių mintis, lūkesčius, norus ir ketinimus, siekant suvokti jų elgesį ir numatyti būsimus veiksmus. Dar yra terminai „psichikos teorija“ (theory of mind), „minčių skaitymas“, arba priešingai, „proto aklumas“, liaudiškai tariant, nemokėjimas „būti kito žmogaus kailyje“.

Normalūs (t.y. „neurotipiški“) žmonės ir net 5-6 metų vaikai sugeba „perskaityti“ žinutes, kurias kitas žmogus perduoda kito žmogaus akimis, balso intonacija ar kūno kalba. Be to, visa tai yra susiejama su tam tikromis išorinėmis aplinkybėmis.

Aspergerio sindromą turintis vaikas ar suaugėlis nepažįsta ir nesupranta ženklų, atspindinčių kito žmogaus mintis ar jausmus tiek, kiek tai būdinga atitinkamo amžiaus asmeniui. T.y., galima sakyti, kad AS turėtojo empatija yra nebrandi ar sutrikusi, tačiau tai jokiu būdu nereiškia empatijos nebuvimo. Teiginys, kad neturi empatijos, AS turėtojui būtų siaubingas įžeidimas, tvirtinantis, jog toks žmogus nesupranta ir jam nerūpi kitų žmonių jausmai. Jam tai rūpi, ir labai giliai, tačiau jis galbūt nepastebi subtilesnių emocinės būsenos ženklų ar „neperskaito“ sudėtingų psichikos būsenų.

AS turėtojui būdinga gaunamą informaciją suvokti pažodžiui (kaip faktą), neįvelkant į daugialypį neverbalinės komunikacijos „apvalkalą“. Taip yra todėl, kad socialinė informacija apdorojama vadovaujantis ne intuicija, o intelektu.

Beje, „empatijos stoka“ yra nebūtinai socialinio elgesio defektas. Tą patį galima pasakyti apie žmones, kurie galvoja viena, sako kita, o daro trečia. Neurotipiškiems žmonėms būdingos dviprasmybės, apsimetinėjimai ar nutylėjimai irgi apsunkina bendravimą bei tarpusavio supratimą. Jeigu visi būtų vieni kitiems atviri, nereikėtų ir jokio „minčių skaitymo“ meno.

4 komentarai:

  1. Labas rytas. Aš tai manau, kad:
    neurotipiškumas nėra normalumo sinonimas, ir nebūtina būti neurotipiku, kad būtum normalus žmogus. Ne vien neurotipikai yra normalūs žmonės, nors daugeliui jų taip atrodo.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Čia gal daugiau sąlyginė sąvoka, vartojama siekiant sugrupuoti ir palyginti AS turėtojus ir neturėtojus. Kas iš viso yra normalus žmogus? Nėra tokio standarto. Angliškoje literatūroje dar vartojamas žodis "typical" (vietoj "neurotypical"). Irgi galima ginčytis. Esmė - kiek tai sunorminta lietuvių kalbos ir psichologijos specialistų.

    AtsakytiPanaikinti
  3. 3 pastraipa, 3-4 sakiniai: gerai, kad bent jau pripažįstat tai. Empatijos greičiau trūksta tiems neurotipicalams, nes būtent jiems į AS turėtojus yra nusispjaut.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na, gal toks negražus žodis čia netinka, bet kad NT publika pas mus nieko apie AS nežino, tai tikrai. Bet ar gali tai rūpėti šalyje, kur yra tik dvi problemos - politika ir ekonomika? Ir dar amžina, nesibaigianti kova už Lietuvos laisvę (21-aisiais laisvės metais). Viešasis psichologinis diskursas - daugiausia apie tai, kaip suvilioti vyrą ir ką daryti, kad neišeitų pas kitą (moterį arba vyrą :))) Arba kitas kraštutinumas - kas "nenormalu", tai psichikos liga. Čia aš gal nukrypau nuo temos, bet noriu tuo pasakyti, kad mūsų visuomenėje trūksta dėmesio žmogaus psichikos problemoms. Vadinasi, trūksta žinių, specialistų, pinigų, nes tokie dalykai kaip AS ciniškai vadinami "siaura sritimi", neverta finansavimo.

    AtsakytiPanaikinti