Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2011 m. balandžio 17 d., sekmadienis

Koks maistas tinkamas autistams?

Viena iš priežasčių, kodėl reikia kuo anksčiau diagnozuoti autizmo sutrikimą, yra ta, kad tada galima sąmoningai parinkti tokį maistą, kuris kuo mažiausiai kenktų jų itin jautrioms smegenims, ir prie kurio būtų galima pripratinti vaiką (paaugliui ar suaugėliui tą padaryti gerokai sunkiau).

Netinkamas, nesveikas, smarkiai perdirbtas maistas plius stresas yra vis gausėjančių įvairių ligų priežastis. Bet apie tai parašysiu vėliau. Dabar norėčiau atkreipti dėmesį į autistų mitybą. Sakoma, jog nėra mokslinių įrodymų, tačiau esu mačiusi savo akimis vaiką, kuriam mama pritaikė dietą be glitimo (grūdų baltymų) ir kazeino (pieno baltymų) - t.y. be duonos, bandelių, pieniškų košių, sūrelių, grietinės, jogurtų ir kt. - ir yra labai patenkinta rezultatais.

Vienoje knygoje, berods, pavadinimu "Optimalios mitybos biblija" radau paaiškinimą, jog nuo glitimo žmogaus organizme susidaro peptidai, - medžiagos veikiančios panašiai į opiatus, matyt dėl jų užvalgę šviežių bandelių jaučiamės laimingesni. Tačiau autistų smegenys, kaip sakiau, gerokai jautresnės, taip pat jų virškinamojo trakto veikla būna sutrikusi, taigi nepakankamai gerai suvirškinti kviečių ir pieno baltymai patenka į kraują, šis nuneša juos į smegenis ir savotiškai jas nuodija - jie tampa vangesni, dar blogiau reaguoja į aplinką...

Pasaulyje dėl vadinamosios GFCF (gluter-free, casein-free) dietos vyksta daug ginčų. Mokslininkams vis nepakanka jos veiksmingumo įrodymų, bet ar reikia mums jų laukti? Mano patirtis rodo, kad paprasčiausias būdas išmokti sveikos mitybos pagrindų yra pastudijuoti ajurvedą - knygų arba seminarų pavidalu.

Taigi, kuo pakeisti šiuos produktus? Internete galima rasti daug receptų knygų, galima ir patiems kurti receptus kvietinius miltus keičiant ryžių, kukurūzų, avinžirnių miltais. Vietoj kvietinių, miežinių, avižinių kruopų - ryžiai, grikiai, kukurūzai, kinva, bulvės. Vietoj pieno produktų - ryžių, sojų, migdolų pienas (galima pasigaminti patiems, nes į pramoninius irgi kartais deda kazeino). Beje, mielės irgi laikomos nemažu nuodu, bet čia atskira tema.

Vaisiai, daržovės, ankštiniai (žirniai, pupelės), riešutai, nedideli kiekiai žuvies ir mėsos (geriau paukštienos) - yra daug įvairių produktų, svarbu pasirinkti, kas geriausiai tinka konkrečiam asmeniui. Gali būti, kad kam nors visiškai nepriimtina tai, ką čia rašau. Mano tikslas - priversti susimąstyti, ką mes valgome ir kuo tai suvalgę tampame.

15 komentarų:

  1. Ši dieta, be abejo, turi loginio pagrindo, net jei ir kol kas nepagrįsto mokslinėmis studijomis. Bet juk kai kurie autistai pasižymi ypatingu išrankumu maistui... Kartais ne taip paprasta pakeisti vieną produktą kitu - būna, kad maistas iš esmės yra valgomas tik tada, kai pasižymi ne tik tam tikru skoniu, bet ir kvapu, konsistencija, išvaizda ir pan. Ta pati Temple Grandin, anot filmo, berods valgė tik žele ir jogurtą. Bet dėkui už straipsnelį, išties skatina pamąstyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Užtat ir sakau, kad reikia pradėti kuo anksčiau, pvz. pakeisti pienišką manų košę ryžių manais, virtais sojų piene. Skonis ir tekstūra beveik ta pati, o sudėtis - iš esmės skiriasi.

    Padidintas pojūčių jautrumas iš tiesų verčia rinktis bekvapį, vientisos konsistencijos maistą. Jo parinkimas - tikrai galvos skausmas ir fantazijos lavinimas.

    Kai stebiu savo sūnaus mitybą, kartais imu įtarti, kad jis gauna jam reikalingos energijos iš Kosmoso ir Dievo, nes, kad ir kaip būtų keista, kraujo tyrimai būna puikūs.

    AtsakytiPanaikinti
  3. O žinot, kad kvėpuot irgi nesveika?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Žinau :) Jogai sako, kad žmogui yra duotas tam tikras įkvėpimų skaičius, kai jis išsenka, žmogus miršta. Todėl, pavyzdžiui, sportuoti bėgiojant ar kilnojant treniruoklius (ir kartu tankiai kvėpuojant) iš tiesų nėra labai sveika. Jogos praktika yra sveikiau, ten atliekami ramūs fiziniai pratimai, derinami su atsipalaidavimu, o kvėpavimo pratimai derinami su kvėpavimo sulaikymu.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Taip atrodo tik jogams. Kai kam ta joga yra to-o-oks absurdas, kad geriau jau normaliai pasportuot prie treniruoklių ar baseine.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Joga apskritai nėra sportas. Tai yra kūno paruošimas meditacijai. O meditacija - puikus smegenų išvalymo ir nuraminimo būdas. Kiek patyriau pati, sistema "joga-meditacija-ajurveda" yra puikiai suderinta ir veikianti sveikatos atkūrimo ir palaikymo sistema. Aišku, galima sportuoti ir treniruoklių salėje, dar galima užsidėti ausines su muzika ir žiūrėti į mirgantį TV ekraną. Raumenims gal ir gerai, bet protas po tokio sporto ne tik nepailsi, bet dar labiau užsiteršia įvairiais dirgikliais.

      Panaikinti
    2. Žinoma, joga - ne sportas. Tai sekta :))

      Panaikinti
    3. Taip kalbėti apie jogą gali tik žmogus, kuris neturi nė mažiausio supratimo, kas yra joga, kuris niekada nė nebandė nueiti į užsiėmimą, išklausyti bent vieną paskaitą ar bent paskaityti, kas rašoma internete (siūlau perskaityti bent šitą: http://www.sivananda.org/vilnius/straipsniai/Yoga%20against%20stress_for%20web%20page%20%281%29.pdf). Ir kuris savo kūno ir dvasios negalavimus gydo... nežinau kuo, gal alkoholiu, gal televizoriumi, o gal klausosi katalikų kunigų bauginimų, kad joga - tai totalus blogis? Mainais į teiginį, kad joga - tai sekta, galėčiau atrėžti, kad katalikų bažnyčia - tai politinė institucija, įkurta verslo, o ne dvasinio žmonių ugdymo tikslais. Nors tai ir ne visai į temą. Joga yra savarankiškos pastangos būti sveikam kūnu ir siela, o tai yra lygiai priešingas dalykas tam, ką propaguoja sektos. Joga nėra ir religija, kuri diktuoja žmogaus protui tikėjimo dogmas, bet nepasako, kaip jam būti sveikesniam. Kodėl katalikiškoje šalyje Lietuvoje tiek daug savižudybių, tiek daug širdies ir vėžio ligų, tiek daug beglobių vaikų, kurių tėvai - alkoholikai? Gal žinote atsakymą?

      Panaikinti
    4. nes katalikiškoje Lietuvoje labai maža beliko tikinčiųjų katalikų! daugelis nesigilina,tiesiog atvirai garbina stabus - pinigus, malonumus. o tie,kurie gilinasi, dažnai pasirenka principu "aš labai protingas,galiu pasirinkti iš katalikų bažnyčios, "kas man atrodo geriausia", iš ajurvedos,jogos - irgi tik "geriausia", tada dar šiek tiek iš senosios pagonybės ir truputį kokių dar šamanų. :) dėja,to pasekmė - garbinimas savęs paties..... o kas neša naštas,kurių kiti nenori nešti - kas nori prisiimti atsakomybę ne tik už save, bet ir už tuos, kurie nėra pajėgūs jos prisiimti?? kodėl įsivaikina/globoja vaikus daugiausia tikinčios katalikų/protestantų/stačiatikių šeimos?? čia yra vienos šeimos liudijimas: https://www.youtube.com/watch?v=n7mVwRYFDic

      Panaikinti
    5. Kadangi komentaras smarkiai nukrypsta nuo pagrindinės temos, tai tik trumpai atsakysiu. Taip, visame tame yra tiesos. Bet mes esame laisvi žmonės. Tai pirma. Antra, visi šventieji raštai yra tokie dideli ir sudėtingi, kad mes bet kurį iš jų tik paviršutiniškai pajėgiame pažinti. Trečia, religija nėra Dievas, religija - tai tik pirštas, rodantis į Dievą. Jei nerandame pagalbos vienur, einame ir ieškome kitur. O kur ir kodėl einame - žr. pirmą punktą.

      Panaikinti
  6. Katik netycia aptikau Jusu bloga. Aciu!
    Apie sia dieta perskaiciau vienoje UK pirktoje knygoje, be to, apie ja daug raso zurnalas The Autism File.
    Isbandem, vis dar bandom. Sunkiai pavyksta laikytis jos 100% bet vien jau tai, kad sustiprejo vaiko imunitetas, mums didziulis zingsnis i prieki :) Nei slogu ir persalimu nei vemiu-viduriuoju... Tos ligos buvo geriausi draugai kiekviena rudeni.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Džiugu girdėti. Nepasiduokite, tęskite, ieškokite, skaitykite. Juk jeigu patys sau nepadėsite, niekas - nei poliklinikos, nei darželiai ir pan. jums nepadės.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ne ten papuolei Vytai...Juk negalime komentuoti tai, apie ką nei trupučio nesuprantame, ar ne? :) Sėkmės tau! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Nuoširdus Dėkui už pamokantį ir mum šiuometu taip reikalinga žinių straipsnį.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Nuoširdus Dėkui už pamokantį ir mum šiuometu taip reikalinga žinių straipsnį.

    AtsakytiPanaikinti