Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2012 m. balandžio 20 d., penktadienis

Autizmas: naujienos iš Rusijos

Pagaliau šį tą apie autizmą sužinojome ir iš Rusijos. Portalas "Delfi" išvertė trumpą žinutę, kurią paskelbė Rusijos naujienų agentūra RIA: http://www.delfi.lt/news/daily/Health/labiausiai-paplitusios-vaiku-ligos-diabetas-astma-epilepsija-ir-autizmas.d?id=58315042.

"Delfi" apie autizmą autorinių straipsnių paprastai nerašo, matyt, todėl, verčiant žinutes iš užsienio šaltinių, samprata "autizmas yra liga" praeina pro visus redaktorius nepastebėta. Na, gal šis atvejis kiek išskirtinis, nes rusiškame tekste autizmas irgi priskirtas prie ligų.

Taigi, tekste cituojamas vaikų neurologas profesorius Andrejus Petruchinas, sakantis, kad Rusijoje vienas vaikas iš tūkstančio turi autizmą. Ir kartu pastebi (originaliame tekste), kad iki septintojo dešimtmečio Rusijoje buvo daug "pasaulinio lygio psichiatrų", o štai šiandien gerus specialistus gali ant pirštų suskaičiuoti.

Kitame RIA "Novosti" interviu psichologijos mokslų daktarė Olga Nikolskaja sako, kad autizmo sutrikimų Rusijoje 20-22 vaikai iš 10 tūkstančių (t.y. 2-2,2 iš tūkstančio) ir priduria, dėmesio: "Tuose miestuose, kur pradedama dirbti su autistais, jų skaičius ima žaibiškai augti, nes specialistai juos greičiau pastebi..."

Kukli išvada - kuo daugiau visuomenėje bus autizmo specialistų, tuo bus didesnis ir autizmo sutrikimų turinčių asmenų skaičius. Vadovaujantis šia logika, turbūt negalima sakyti, kad JAV yra daugiausia autistų, reikėtų sakyti kitaip: ten yra daugiausia specialistų ir geriausia diagnostika.

Visą interviu su O.Nikolskaja rusų kalba galima paskaityti čia: http://ria.ru/interview/20120409/621603034.html. Gal net pavyks sužinoti ką nors naujo. Beje, ji trumpai primena, kad sovietiniais metais diagnozė buvo ne "vaikystės autizmas", o "šizofrenija". Tad kas iš to, kad tada buvo pasaulinio lygio psichiatrų, juk vadovavosi jie doktrina, kad autizmas - psichikos liga.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą