Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2011 m. vasario 28 d., pirmadienis

Kur kreiptis dėl Aspergerio sindromo diagnozės?

Lietuvoje greta poliklinikų veikia Psichikos sveikatos centrai (PSC) - ir vieni, ir kiti yra pirminio lygio įstaigos. Jeigu kyla įtarimų dėl Aspergerio sindromo, kitokių raidos sutrikimų, galų gale, jeigu kyla psichologinių problemų, reikia kreiptis į PSC pagal savo gyvenamąją vietą (jo adresą galima sužinoti nuėjus ar paskambinus į savo polikliniką). Norint ten patekti, nereikia jokio siuntimo, reikia tik su asmens dokumentu nuvykti į PSC registratūrą.

Apsilankymo PSC metu bus nuspręsta, ką daryti toliau. Nesu tikra dėl AS diagnostikos kokybės, bet kito kelio vis tiek nėra. Vaikai iki 4-5 metų gali būti nukreipiami į antrinio lygio įstaigą - Ankstyvosios reabilitacijos tarnybą. Vyresniems, jeigu kyla mokymosi ar elgesio problemų ugdymo institucijose, galima kreiptis į Pedagoginę-psichologinę tarnybą. Beje, pastarosios išvados būna privalomos ugdymo institucijoms: kiek teko susidurti, tai vienintelis kelias gauti spec.pedagogo pamokų.

Trečiojo lygio įstaiga - Vaiko raidos centras (VRC, www.raida.lt). Čia irgi reikalingas siuntimas. Į VRC rekomenduojama kreiptis tada, jei specialistams, dirbantiems pagal gyvenamąją vietą, kyla kokių nors neaiškumų dėl diagnozės. VRC ją galutinai patvirtintų arba paneigtų.

Jeigu netenkina PSC diagnozė, geriausia reikalauti visų įmanomų siuntimų į kitas įstaigas. Aspergerio sindromas gana sudėtingas, pasireiškimo lygis gali būti labai įvairus, kita vertus, žmogus, turintis AS, turi ne vien tik problemų (bendravimo, valgymo, motorikos), bet ir įvairių talentų - kaupia žinias, kolekcionuoja kokius nors neįprastus daiktus, gali turėti originalų humoro jausmą ir t.t.

Lietuvoje iš nežinojimo AS gali būti supainiotas su kokia nors psichine liga, psichopatiniu sutrikimu (nors tai tolimi, skirtingos prigimties dalykai), o pas mus kitokiems, keistiems, "ne taip" besielgiantiems ar bendraujantiems asmenims tolerancijos mažai. Dar kartą primenu, kad suaugusiųjų autizmo ir AS diagnostikos Lietuvoje nėra, todėl vizitas į gydymo įstaigą gali baigtis ne tikslia diagnoze, o įbruktu receptu neuroleptikams.

10 komentarų:

  1. Įsivaizduoju, jog tai šiek tiek ir politinė problema - gali tekti kurti ar taisyti kokius nors teisės aktus ar kt. Kita vertus, gyd. S.Lesinskienė, kai rašė disertaciją, nuėjo į mokyklą, ištyrė grupę mokinių ir paaiškėjo, kad 97 proc. vaikų, turinčių AS, tiesiog nediagnozuoti. Galbūt panašiai ir su suaugusiais įmanoma. Bet tik kur reiktų eiti - į aukštąją mokyklą, IT bendrovę?...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Vadinasi, kreiptis į PSC ar kur ten gali tik vaikučiai, nes suaugęs už kreipimąsi gali sumokėt tuo, kad bus paverstas daržove? Reiškia, geriausia suaugusiems nesikreipt niekur? Negana jiems tos kasdieninės įtampos, tai dargi ir nuėjęs pas gydytoją turi burt, ar su juo pasielgs normaliai, ar popieriškai... Ką gi, toks tas gyvenimėlis...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Taip, deja, į PSC gali kreiptis tik vaikučiai iki 18 metų... Manau, daug kas priklauso nuo specialisto: vienas mėgins žmogų versti daržove, o kitas stengsis rasti kitokią išeitį. Net ir šeimos gydytojų būna visokių... Aišku, reikia ir patiems domėtis, skaityti - tokį žmogų daržove paversti sunkiau. Užtat ir ieškau rėmėjų knygai išleisti, nes šios išvados seniai priėjau...

    AtsakytiPanaikinti
  4. http://www.lrytas.lt/-12995241421298724926-p3-autizmas-kai-fraz%C4%97-ar-gali-paduoti-drusk%C4%85-suprantama-tik-kaip-klausimas.htm - o čia kas per papilstymas?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ačiū už nuorodą. Lietuvos žiniasklaidoje - autizmas vis dar liga. Pabandžiau komentarų skiltyje įdėti nuorodą į tinklaraštį, bet nepriėmė. Įdomu, kas čia per "sklaidos" sprendimas? :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Dar vienas: http://www.delfi.lt/news/daily/crime/motina-prisipazino-nuzudziusi-11-m-autizmu-serganti-sunu.d?id=45256395 Atkreipkit dėmesį - SERGANTĮ...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Gerbiama Živile, kur galima kreiptis dėl suaugusiųjų diagnozės?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Labadiena, aš 15 metų mergina, ir labai daug duomiuos psichologija nes visad maniau kad man kažkas netaip ir man sunkiau nei kitiems ir pasidomėjus apie aspergerio simdromą ir kaip jis pasireiškia moteryse pastebėjau jog daugelis spektro simtomų man labai atitinka bet būdama maža nereiškiau jokių simtomų ir motina mano, kad aš neturiu autizmo simtomų. Bet kai pradėjau galvot kur būtų galimą išsitirt ir prisiminant, jog apergerį moteryse dažniausiai nurašo kaip ocd, nerimo sutrikimu, adhd ir panašiai. Nebežinau ar net verta tirtis, bet žinojimas kad tai turiu man labai padėtų save suprast tad ar galėtumet patart kaip turėčiau pasiielgti?
    P.S. Mano psichologas sakė, kad išties galiu būti spektre bet jis negali to nustatyti, tad šiuo metu turiu socialinę fobiją.

    AtsakytiPanaikinti