Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2011 m. sausio 24 d., pirmadienis

Labai jautri sensorika - būdingas AS bruožas

Vaikystė - labai geras laikas Aspergerio sindromui pastebėti, nes vaikai dar nemoka savo "keistumų" paslėpti, kaip tą paprastai daro suaugusieji.


Jeigu vaikas mėnesius ir metus kiekvieną dieną prašo pagaminti vis tą patį patiekalą ir atsisako valgyti ką nors kita – tai ne užsispyrimas, o vienas iš charakteringiausių AS bruožų. Tai reiškia, kad vaiko skonio, kvapo ir lytėjimo pojūtis pernelyg jautrus. Tokie vaikai ramiausiai valgo tą pačią košę, sausas bandeles, makaronus ir visaip vengia nežinomų prieskonių, nepažįstamų ar nemalonios tekstūros vaisių, daržovių pernelyg prašmatnių, nematytų tortų. Pavyzdžiui, jeigu vaikui neskanūs persikai, avietės, braškės, t.y. turintys stiprų kvapą produktai, jis gali pasakyti, kad jie jam dvokia.

Jeigu vaikas koncerte, teatre, kine rankomis susigūžia, dangstosi ausis - vadinasi, per jautri klausa ir triukšmingų renginių geriau vengti. Beje, sykį "nusvilęs", jis pats nė už ką ten neis, geriau sėdės namie. 

Dažnai būna jautrios ir akys - nepakenčia tam tikro apšvietimo (dienos šviesos lempų), stiprios saulės šviesos. Tokiu atveju irgi reikia imtis reikiamų apsaugos priemonių - nešiotis tamsius akinius, lempas pakeisti tinkamomis.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą