Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2011 m. sausio 13 d., ketvirtadienis

Iš kur atsirado mitas apie skiepų ir autizmo sąryšį

     Lietuvoje (o gal ir plačiau) tarp žmonių labai paplitęs mitas, jog autizmą gali sukelti skiepai. Tačiau pasidomėjus nuosekliau, internete nesunku surasti informacijos, kada ir iš kur tas mitas atsirado. O istorija tokia.
     1998 metais solidus D.Britanijos mokslo žurnalas "The Lancet" išspausdino neva mokslinį straipsnį, kuriame buvęs žarnyno chirurgas Andrew Wakefieldas ir dar 12 jo kolegų teigė ištyręs 12 autizmą turinčių vaikų ir nustatęs, jog aštuonių iš jų tėvai dėl autizmo kaltina trigubą vakciną nuo tymų, kiaulytės ir raudonukės (angl. MMR). Straipsnyje rašoma, jog praėjus keletui dienų po vakcinacijos pasireiškė autizmas ir žarnyno problemos. Tačiau be tėvų liudijimų tyrime daugiau mokslinių argumentų nebuvo.
     Turėjo praeiti šešeri metai, kol britų spauda sukėlė skandalą: laikraščio "The Sunday Times" žurnalistai atkapstė, kad A.Wakefieldas, pristatydamas savo straipsnį, neatskleidė vienos "smulkmenos" - jog jo "tyrimą" finansavo advokatų kontora, turėjusi tikslą surinkti įkalčių prieš skiepų gamintojus. Jis gavo 55 tūkst. svarų sterlingų (vėliau paaiškėjo, kad suma siekė 400 tūkst. svarų) o advokatų kontoros klientai buvo ne kas kitas kaip vaikų, dalyvavusių tyrime, tėvai. Beje, tyrime dalyvavę kolegos apie tuos pinigus nieko nežinojo ir labai pasipiktino, kad jais taip buvo pasinaudota.
     "The Lancet" straipsnį atšaukė. O 2010 metų vasarį tyrimą užbaigusi šalies Generalinė medicinos taryba (institucija, kontroliuojanti šalies gydytojų darbą) pripažino, kad tyrimas buvo suklastotas. Praėjusių metų gegužę ši institucija atėmė A.Wakefieldo gydytojo licenciją. Tačiau pasklidusi klaidinga informacija pridarė daug žalos: išsigandę žmonės nustojo skiepytis ir šalyje vėl pagausėjo ligų, kurios buvo laikytos išnykusiomis, buvo užfiksuota ir keletas mirčių.
     Beje, A.Wakefieldas šiuo metu gyvena JAV. Todėl internete ir dabar galima rasti amerikietiškų svetainių, kuriose dėl autizmo paplitimo lygio didėjimo ir toliau kaltinama MMR vakcina. Reikia tik stebėtis, kaip žmogus įtikėjo nuosavu melu.
     Visa galima perskaityti internete. Tereikia pramokti anglų kalbos, kad išsivaduotum iš gandų ir mitų įtakos.

3 komentarai:

  1. http://www.vaikas.lt/lt/sveikata/vakcinos/rekomenduojamu-vakcinu-atsisakymo-motyvai

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mitas ar ne mitas - sunku įrodyti, kai kalbama apie didelius pinigus, vienoje pusėje dėl kompensavimo už skiepų padarytą žalą vaikų sveikatai, kitoje milžiniški pelnai juos gaminant ir stumiant masėms.. Deja, mano asmeninė patirtis liūdnoka.. Būtent po MMR skiepo, kai sūnui buvo 1,3m. po kurio vaikas buvo pakrikęs ar net paklaikęs, jam traukė mėšlungis kojytę, pakilo aukšta teperatūra, bet paskambinus į greitąją mums pasakė, kad skiepai "saugūs", o mes blogi tėvai, nes nesugebame išvirti aviečių arbatos "peršalusiam sūneliui.. Vaikas augo ir pradėjo ryškėti, kad jis kiek kitoks, nei kiti vaikai.. Šiandien išgirdau psichologės, pas kurią lankosi mano sūnus įtarimą, kad mano vaikui Aspergerio simdromas.. Šią diagnozę dar turėtų patvirtinti psichiatras.. kaip ten bebūtų, aš kaip tėvas, galiu pasakyti, jog su mano vaiku nėra viskas gerai ir kas tai bebūtų aš tai sieju su MMR skiepu. Daugiau savo sūnaus neskiepyjome jokia vakcina, o gimus dukrytei nusprendėme jos visai neskiepyti, dabar jai 4,5m., mano akim žiūrint ji daug sveikesnė ir atsparesnė ligoms nei sūnus... Tai tiek, išvadas darykitės patys.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jojo, kai nėr ką kaltint tai skiepai telieka... skiepas tėra virusas mažu kiekiu.

    AtsakytiPanaikinti