Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2011 m. sausio 12 d., trečiadienis

Lietuvos spauda apie Aspergerio sindromą

Bendromis "Minties" leidyklos ir mano pastangomis apie Aspergerio sindromą jau pradėjo rašyti Lietuvos spauda. Pirmiausia 2010 m. lapkričio mėnesį apie tai parašė žurnalas "Natūralioji medicina", gruodžio 11 dieną - dienraščio "Lietuvos rytas" priedas "Gyvenimo būdas", 2011 metų sausio mėnesį - "Mamos žurnalas", o kovo mėnesį turėtų parašyti ir žurnalas "Mažylis".
Australų psichologo Tony Attwoodo knyga "Aspergerio sindromas. Išsamus vadovas" įtrauktas į "Minties" leidyklos šių metų planus. Jeigu Dievas duos pinigų, tai Lietuvoje atsiras knyga apie sunkiai atpažįstamą autizmo atmainą, ji bus skirta ne vien šį sutrikimą turinčių vaikų tėveliams, mokytojams ar psichologams, bet ir Aspergerio sindromo turėtojų darbdaviams, įmonių personalo vadovams, sutuoktiniams, vaikams, kitiems giminaičiams, norintiems suprasti, kokios problemos kamuoja jų artimuosius, be to, ji turėtų būti naudinga ir teismo medicinos specialistams, policijai, nes jai irgi tenka susidurti su įvairiausiais žmonėmis.

4 komentarai:

  1. O lietuvių kalba daugiau absoliučiai jokių leidinių nėra, susijusių su šiuo sutrikimu? Labai norisi kiek įmanoma daugiau apie tai sužinoti, mat vienas man labai brangus žmogus greičiausiai jį turi, ir bendravimas yra gana sudėtingas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Neparašėte, ar tas žmogus yra iki 18 metų, ar vyresnis. Kaip jau ne kartą esu minėjusi, Lietuvoje suaugusiųjų diagnostikos ir literatūros nėra, o vaikams skirta yra plonytė 40 psl. knygutė, 2001 metais išleista Vaiko raidos centro: S.Lesinskienė "Vaikai su Aspergerio sindromu - kaip suprasti ir padėti?" Jums reikėtų užsukti į VRC biblioteką Vilniuje, Vytauto g. 15 (2 aukšte) ir paklausti. Gal duos vietoj paskaityti, o gal ir kokią popierinę kopiją gausite.

    Bet jeigu tai ne vaikas, mėginkite vėl rašyti čionai. Gal pavyks rasti kokį nors atsakymą.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ne, tai ne vaikas, žmogus, jau vyresnis nei 18 metų. Tačiau bendravimas gana sunkus,jis pats turėjo įtarimą apie AS, o ir pati skaitydama šį blogą, atradau labai daug bendra tarp to, kas čia parašyta, ir jo bei mūsų bendravime kartais susiklostančių situacijų.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jeigu skaitote angliškai, galite parsisiųsti knygų iš užsienio. Pvz. Maxine Aston "Aspergers in Love", Katrin Bentley "Alone Together", ir t.t. Užsienyje apie AS yra šimtai knygų, autobiografijų, mokslinių studijų. Panaršykite "Amazon.com". Jei neskaitote angliškai, tai rimtai siūlau kuo greičiau mokytis, nes lietuvių kalba tų knygų niekada nebus, nebent lietuviška knygų rinka prasiplėstų iki kokių 50 mln. skaitytojų (juokauju).

    AtsakytiPanaikinti