Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2014 m. balandžio 2 d., trečiadienis

Gera naujiena autistams, vyresniems nei 18 metų

Šiandien, balandžio 2 dieną, kuri kartu yra ir tarptautinė autizmo supratimo diena, Sveikatos apsaugos ministerija turbūt neatsitiktinai paskelbė naujieną Raidos sutrikimų turintiems suaugusiems nereikės rašyti „svetimų“ diagnozių. Visas pranešimo tekstas čia: http://www.sam.lt/go.php/lit/Raidos-sutrikimu-turintiems-suaugusiems-nereikes-rasyti-svetimu-diagnoziu-/4672/1

Naujoji diagnozės nustatymo tvarka įsigalios nuo kitų metų sausio 1 d., bus naudojama Klinikinė autizmo vertinimo skalė (CARS). Ištrauką iš šios skalės anglų kalba pavyko rasti čia:  http://oreilly.com/medical/autism/news/diag_tools.html#CARS


Iš tiesų tai yra Childhood Autism Rating Scale (CARS), bet tyrimais nustatyta, kad ji tinka ne tik vaikams, bet ir paaugliams bei suaugusiems asmenims: http://www.jaacap.com/article/S0890-8567(09)65474-5/abstract Galbūt tinka ir Aspergerio sindromui, kadangi jis yra toks pat autizmo sutrikimas, tik "gerai funkcionuojantis" ir sunkiau pastebimas.


1 komentaras:

  1. Sveiki. Labai įdomus įrašas, tačiau nuoroda nukreipia į Sveikatos Apsaugos Ministerijos puslapį, o paties straipsnio jau, deja, neberandu. Gal galėtumėte padėti jį rasti? Gal turite daugiau informacijos dėl galimos aspergerio sindromo suagusiam žmogui diagnozės Lietuvoje?
    Iš anksto labia dėkoju. Ir dėkui už šitą blogą - tikrai labai naudinga rasti informacijos apie šį sindromą lietuvių kalbą.

    AtsakytiPanaikinti