Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2012 m. gegužės 30 d., trečiadienis

Aspergerio sindromas ir HFA

Ar Aspergerio sindromas (AS) ir Aukštai funkcionuojantis autizmas (angl. santrumpa HFA) yra tas pats?

Pirmiausia atsiprašau, bet nežinau, ar reikia sakyti "aukštai funkcionuojantis", ar "gerai funkcionuojantis", ar dar kaip nors. Neseniai teko susiremti su viena kalbininke, kuri niekaip negalėjo suprasti, ką aš šiomis frazėmis noriu pasakyti. Na, bet juk kalbininkai turbūt ir matematikos formules sunkiai supranta? Taigi mes nepriėjome jokios išvados ir aš rašau taip, kaip esu įpratusi  :)

TLK-10 ligų klasifikacijoje yra tik terminai "vaikystės autizmas" ir "netipinis autizmas". Bet kai kur pasaulyje egzistuoja ir HFA diagnozė, mokslininkai atlieka tyrimus mėgindami įrodyti, kad tarp AS ir HFA yra arba nėra skirtumų.

www.myaspergerchild.com rašo, kad tarp AS ir HFA yra daug panašumų. Pirmiausia tai yra pojūčių jautrumas (nepakantumas stipriems kvapams, garsams, šviesai, skoniui ir tekstūrai). Taip pat panašus intelekto lygis - normalus arba aukštesnis už normalų. Abiem atvejais ir vaikai, ir suaugėliai socialinių įgūdžių mokosi stebėjimo ir intelekto būdu, ir vieni, ir kiti "mąsto vaizdais".

Remiantis DSM-IV kriterijais, kurie naudojami ne Lietuvoje, bet JAV, svarbiausias AS ir HFA skirtumas tas, kad HFA atveju yra didesnis kalbos raidos atsilikimas, palyginti su AS. Tačiau užsienio mokslininkai, tarp jų ir mano daug kartų minėtas profesorius Tony Attwoodas, kritikuoja šį DSM-IV teiginį.

Teiginys yra toks: Nėra kliniškai reikšmingo bendro kalbos atsilikimo (pvz., atskiri žodžiai pradedami tarti iki dvejų metų, bendravimo frazės – iki trejų metų).  

O prof. T. Attwoodas rašo: "...terminas „kliniškai reikšmingas“ nėra nei mokslinis, nei tikslus, ir paliktas gydytojų nuožiūrai be darbinio apibrėžimo... ankstyvųjų kalbos atsiradimo etapų tyrimas nustatė, jog pirmuosius žodžius vaikas ištaria maždaug per pirmąjį savo gimtadienį, komunikacines frazes – sulaukęs maždaug 18 mėnesių amžiaus, o pirmuosius sakinius – maždaug dvejų metų. Taigi DSM-IV kriterijai aprašo vaiką, turintį tikrai reikšmingą kalbos atsilikimą."

Vadinasi, AS turėtojų kalbos raida irgi gali būti atsiliekanti nuo įprastinės ir, kritiškai pažvelgus į "šventą karvę", t.y. diagnostikos kriterijus, tas vienintelis skirtumas irgi tampa panašumu. Taigi, priėjome išvados, kad HFA ir AS yra tokie panašūs, kad greičiausiai skiriasi tik pavadinimas.

5 komentarai:

  1. Šią temą netiesiogiai aš pasiūliau. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Siūlau siūlyti ir daugiau temų AS tema :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ir dar labai domina tema apie executive dysfunction. Kur žmogus su AS gali labai daug žinoti ar būti gabus kokioj nors srityje, bet turės sunkumų, nes turi executive dysfunction ir jam kyla problemų su paprasta kasdiene veikla, kurią kiti žmonės vykdo lengvai net negalvodami. Ir dar apie "common sense" problemas, kaip jos pasireiškia.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Gydytojai, turintys AS - gali būti aktuali tema, ypač gebėjimo bendrauti ir neverbaliai komunikuoti su pacientais požiūriu. Bet turbūt niekas kitas apie tai geriau neparašys, kaip patys gydytojai, turintys AS ir kartu darbo patirties. Gal būtų įdomi autobiografinė knyga.

    O "executive dysfunction" arba vykdomosios funkcijos sutrikimas yra įdomi tema, bet nelengva ta prasme, kad mokymosi gabumai ir organizavimo gabumai greičiausiai yra skirtingose smegenų srityse. Greituoju būdu internete radau tokį straipsnį skaitantiems angliškai: http://www.ldonline.org/article/6311/ (Lazy Kid or Executive Dysfunction?) Pasistengsiu pasidomėti daugiau ir parašyti :)

    AtsakytiPanaikinti