Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2011 m. spalio 8 d., šeštadienis

Istorija apie pavojingiausią visų laikų hakerį

Maždaug prieš dešimt metų, kai apie Aspergerio sindromą dar nebuvome nė sapnuose susapnavę, Didžiojoje Britanijoje prasidėjo istorija, dar ir šiandien nepasiekusi pabaigos. Tai istorija apie "pavojingiausią visų laikų hakerį", t.y. kompiuterių įsilaužėlį Gary McKinnoną. Tai 45 metų vyras, turintis sistemų administratoriaus profesiją, kurį JAV prokurorai apkaltino "didžiausiu istorijoje įsibrovimu į kariuomenės ir NASA kompiuterius" bei maždaug 700 tūkst. dolerių žalos padarymu. Apie tai, ko jis ten ieškojo ir ką rado, galima paskaityti lietuviškai čia: http://www.kibererdve.lt/naujienos/aktualiju-blogas/nasa-slepiamas-paslaptis-atskleide-gary-mckinnon-visu-laiku-pavojingiausias-hakeris.


Tiriant bylą, 2008 metų rugpjūtį, G.McKinnonui buvo diagnozuotas Aspergerio sindromas kartu su klinikine depresija bei polinkiu į savižudybę (matyt, ypač tuo atveju, jei pakliūtų į JAV kalėjimą, o jam grėstų 60 metų kalėjimo). Jį tyrė trys pasaulinio lygio profesoriai - jau mums žinomas Simonas Baron-Cohenas, Jeremy Turkas ir Thomas Bernie. JAV iki šiol reikalauja jį išduoti, o britai atsisako. Buvo net pradėta "Gario išlaisvinimo kampanija", sukurta daina. Apie visa tai angliškai rašoma čia: http://en.wikipedia.org/wiki/Gary_McKinnon.

Keista, ilga, sudėtinga istorija, turinti ir įdomių politinių bei teisinių atspalvių. Taip pat keista, kad per visą dešimtmetį didžiojoje Lietuvos žiniasklaidoje ji taip ir nepasirodė. Kad tai buvo ir yra ne menka vienadienė naujiena, galima įsitikinti čia: http://www.bbc.co.uk/search/news/gary_mckinnon.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą