Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2011 m. liepos 29 d., penktadienis

Lietuvoje nėra organizacijos, vienijančios visus, kenčiančius nuo autizmo ir visų jo atmainų

Mano vasariškas pamąstymas Dievui į ausį: Lietuvoje nėra nė vienos organizacijos (asociacijos ar pan.), kuri vienytų visus žmones (šeimas ir kt.), susiduriančius su įvairiomis autizmo keliamomis problemomis. Jeigu yra, būtų gerai, kad atsilieptų :)

Yra asociacija "Kitoks vaikas". Bet jos veikla kol kas apsiriboja tik taikomosios elgesio terapijos propagavimu. Tuo tarpu terapijų yra įvairių, tarp jų - ir holistinių. Kiek žinau, nė vienos iš jų taikymo nekompensuoja valstybė. Problema? Taip, ir jai spręsti reikalinga stipri piliečių organizacija.

Dar yra VšĮ "Vilties akimirka", į kurį pagalbos gali kreiptis tėvai, turintys problemiškų vaikų. Yra labdaros fondų, kurie gali suteikti vienokią ar kitokią paramą konkretiems asmenims.

Bet nėra organizacijos, kuri užsiimtų tokių vaikų (ir suaugusiųjų) gyvenimo, socialinės apsaugos, švietimo problemomis. Atskiros adaptuotos klasės, mokyklos, mokytojų asistentai, kompetentingi spec. psichologai, jų rengimas aukštosiose mokyklose... Gabių vaikų (kurie ne tik gabūs, bet ir turintys problemų) pastebėjimas ir ugdymas, egzaminų reikalavimų adaptavimas... Pagalba pasirenkant tinkamą profesiją, įdarbinimas... Visuomenės švietimas, tolerancijos ugdymas... Autizmo statistika... Visam tam galbūt reikia ir naujų arba pataisytų teisės aktų...

Kosmosas? Visam tam nėra pinigų? Esu mačiusi internete sąrašą projektų, kam naudojami ES paramos pinigai (gaila, neišaugojau tinklaraščio adreso). Sunku patikėti, bet už juos statomos ir remontuojamos didelių psichiatrinių ligoninių tvoros... Už ES pinigus stiprinama sovietinė sistema, o ne kuriama nauja, civilizuota, orientuota į žmogų...

O vadinamosios katalikiškos mokyklos? Esu girdėjusi iš kompetentingo šaltinio, kad jos gauna didesnį mokinio krepšelį vien todėl, kad virsta katališkomis, t.y. diegiančiomis ypatingas moralines vertybes. Jeigu tai tiesa, tokia mokykla yra Konstitucijos pažeidimas.


Tęsti šią temą gali kiekvienas tinklaraščio skaitytojas :)

1 komentaras:

  1. Šiek tiek nesupratau jūsų išsisakymo. Specialistai ruošiami ŠU universitete. Lietuvoje vykdomas tarptautinis projektas, kuriame specialieji pedagoga - logopedai specializuojasi dirbti su autistiškais vaikais. Visi mes susiduriame su savo vaikų problemomis. Štai ir Jus kažką darote!

    AtsakytiPanaikinti