Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2012 m. rugsėjo 6 d., ketvirtadienis

Naujas tyrimas apie patyčias mokykloje

Naujųjų mokslo metų pradžios proga - naujas tyrimas apie tai, jog beveik pusė, t. y. 46 proc. paauglių, turinčių autizmo spektro sutrikimų, mokykloje patiria patyčias.

Tyrimo duomenys paskelbti šios savaitės pradžioje. Interneto leidinyje Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine (kas nori perskaityti visą straipsnį, turi susimokėti) rašoma, kad, palyginti su jais, normalios raidos paauglių, patiriančių patyčias, yra gerokai mažiau - tik 11 proc. Beje, apklausus tėvus, paaiškėjo, kad 15 proc. autistų paauglių tėvų mano, jog jų vaikai patys yra patyčių iniciatoriai.

Jau anksčiau tyrimais nustatyta, kad paaugliai, patiriantys patyčias, dažniau suserga depresija, jaučia nerimą, jaučiasi vieniši, jiems prasčiau sekasi mokykloje. Vadinasi, paaugliams, turintiems autizmo ar kitokių raidos sutrikimų, kuriems ir taip mokykloje kyla papildomų sunkumų dėl mokymosi ar ko kito, patyčios gali tapti nepakeliama psichologine našta.

Paulas R. Sterzingas, tyrimo, kuris buvo atliktas Kalifornijos Berklio universitete, vadovas mano, kad kova su patyčiomis yra neveiksminga, jei nėra specialiai pritaikyta tokiems atvejams. Jis perspėja, kad didėjant skaičiui vaikų, kuriems diagnozuotas autizmo sutrikimas, ši problema taps vis opesnė.

Šiuo metu JAV vienas iš 88 vaikų turi autizmo spektro sutrikimo - vaikystės autizmo ar Aspergerio sindromo diagnozę. O dar visai neseniai rašiau, kad "tik" vienas iš 100-110...

Toronto Jorko universiteto tos pačios srities tyrėja Debra J. Pepler (nesusijusi su aukščiau minėtu tyrimu) žiniasklaidai teigia, kad yra būdų, kaip padėti autizmo sutrikimų turintiems vaikams. Ji rekomenduoja klasėse sukurti "paramos ratelius" ir į juos įtraukti vaikus, kuriems yra paaiškinta jų bendraklasio ar bendraklasės problema ir kurie apmokyti suteikti jiems reikiamą psichologinę ar kitokią pagalbą.

Tyrėja sako, kad svarbu klasėje sukurti sampratą, jog "kiekvienas turi teisę būti saugus, o "kitokio" žmogaus buvimas niekam nesuteikia teisės iš jo juoktis ar tyčiotis". Skamba kažkaip įtartinai paprastai, ar ne?


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą