Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2011 m. kovo 29 d., antradienis

Balandžio 2-osios proga - paskaita apie Aspergerio sindromą ir filmas "Benas X"

Artėja balandžio 2-oji, Pasaulinė autizmo supratimo diena. Ta proga sekmadienį, balandžio 3 dieną, 15 valandą šeimos centre "Kartu saldu", Krokuvos g. 8, Vilniuje, bus surengta paskaita apie Aspergerio sindromą - "aukštai funkcionuojančią" autizmo atmainą. Po jos bus rodomas belgų režisieriaus Nico Baltazaro filmas "Benas X" - drama apie paauglį, kuris mokykloje patiria žiaurias patyčias, kuriam pasaulis atrodo be galo nesaugi vieta, ir jis bėga nuo jo į kompiuterinių žaidimų pasaulį. Tai filmas pagal tikrus įvykius, tik su kitokia pabaiga.

Paskaitoje kalbėsime apie pagrindinius autizmo bruožus, autizmo sutrikimų spektrą, ir apsistosime ties Aspergerio sindromu (AS), jo ypatumais vaikystėje, paauglystėje ir suaugus.

AS nėra "sunkesnė diagnozė" už klasikinį autizmą, kaip rašė www.lrytas.lt (matyt, blogai išsivertė, nes čia labiau tiktų žodžiai "keblesnė" arba "mažiau pastebima"), bet sulaukia gerokai mažiau specialistų dėmesio. AS turintys asmenys (ypač vaikai, mokiniai) negauna jiems reikalingų socialinio ugdymo paslaugų, adaptuoto mokymo, ir yra priversti savarankiškai mokytis pritapti prie pasaulio. Taip, jie kitokie, bet tai sunkiai pastebima. O kai sunkiai pastebima, tai atrodo, kad ir problema maža.

Suaugę AS turėtojai gali įgyti profesiją, sukurti šeimą ir laimingai gyventi. Bet bendravimas su jais turi tam tikrų ypatumų. Jų nežinant, šeimyninis gyvenimas gali tapti "gyvenimu su priešu".

Tai paskaita ne apie "siaurą sritį", kaip mėgsta sakyti sveikatos apsaugos valdininkai, o apie mokėjimą bendrauti taip, kad paskui nereiktų žudytis (Lietuvoje tai labai populiaru, o kai tai padaro žinomi žmonės, kyla klausimų, kas yra tikrasis žmogaus išsilavinimas, ir kur iš tiesų reikėtų ieškoti laimės).

3 komentarai:

  1. Laba diena,
    o ten galima bus bet kam ateiti, ar pirmiau reikės registruotis kur nors? Ar ten reikėtų ateiti tik tiems, kurie nežino apie AS, ar galima ateiti ir tiems, kurie žino ir domisi?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jeigu jūs ateisite, bus proga susipažinti gyvai :) Galėtumėt netgi savo patirtimi pasidalinti (tiesa, laikas ribotas - 1,5 val paskaitai ir antra tiek - filmui). Dėl registracijos nieko nežinau, bet manau, kad centras "Kartu saldu" jos nedaro. Iš tiesų skirčiau šią paskaitą "neurotipikams", kurie nieko ar beveik nieko nežino apie AS. Mano pirminis tikslas - įnešti į neurotipišką visuomenę supratimo apie kitokius žmones. Beje, ta pačia proga noriu paprašyti leidimo pasinaudoti jūsų pasaka apie nesveiką šunį. Manau, kad vieną dieną ji bus įtraukta į mokyklinius vadovėlius.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Gerai :) tik nelabai aišku, kaip bus galima susipažinti gyvai ar pasidalinti savo patirtimi, nes aš įsivaizduoju, kad būsiu viena iš paskaitos klausytojų, ir būsiu tarp jų, o ne tarp rengėjų.
    Gerai, galima naudotis ta pasaka apie nesveiką šunį.

    AtsakytiPanaikinti