Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2011 m. vasario 2 d., trečiadienis

Kiniškas masažas autistams jau pasiekė Lietuvą

Lietuvoje ką tik lankėsi dr.Louisa Silva, Čigongo pojūčių lavinimo instituto (Qigong Sensory Training Institute) įkūrėja. Apie ją, institutą ir ką jie veikia, galima pasiskaityti interneto tinklalapyje www.qsti.org.

Klaipėdos universitete surengtame atvirame dviejų dienų seminare dr.L.Silva pademonstravo, kaip atlikti čigong masažą autizmą turintiems vaikams ir papasakojo apie šioje gana naujoje srityje atliktus mokslo tyrimus.


Dr.L.Silva papasakojo, jog kadaise ji buvo šiuolaikinės medicinos atstovė ir vadovavosi iki šiol Vakaruose įprastu principu: "Mes gydome fizinį kūną, emocijas paliekame psichologams, o dvasingumą atiduodame bažnyčiai". Dabar ji pripažįsta, kad šis principas neveikia: žmogus yra visų šių elementų visuma ir taip jį išskaidžius bet koks gydymas tampa menkavertis.

Netradicinės (iš tiesų net labai tradicinės, nes kinų, kaip ir indų, medicinos sistemos gyvuoja tūkstantmečius) medicinos krypties dr.L.Silva ėmėsi tada, kai į JAV, į medicinos įstaigą, kurioje ji dirbo, atvyko kinų delegacija ir apvertė jos ankstesnį požiūrį į žmonių gydymą. O autizmas - ypač keblus sutrikimas, nes nėra liga, ir nuo jo vaistų nėra, kita vertus, kai kurie vaikai autistai gyvena tokiame "kiaute", kad net nepasiduoda lavinimui.

Pasak dr.L.Silvos, autistų sensorinė sistema yra sutrikusi - ji arba nepakankamai arba per stipriai reaguoja į dirgiklius, taigi jų smegenys gauna neteisingą informaciją ir vaikams kyla savireguliacijos sunkumų - nesupranta, kada jiems skauda, kada norisi miego ir t.t. 

Apie masažą išsamiau galima pasiskaityti čia: http://www.qsti.org/downloads/Qigong_at_home__Lithuanian.pdf.

Iš pirmo žvilgsnio tai yra 12 labai paprastų pratimų kompleksas, paremtas kiniška energijos judėjimo žmogaus kūne samprata. Masažas stiprina, detoksikuoja, padeda užpildyti "spragas" pojūčių sistemoje. Dr.L.Silva pabrėžė, kad tie pratimai išties veikia tada, kai atliekami susikaupus, nusiraminus ir rankų judesius papildant koncentruotomis mintimis (mintis Rytų filosofijoje savo stiprumu prilyginama materialiam veiksmui). Dr.L.Silva pateikė ir tyrimo metu gautus duomenis, rodančius, jog po penkis mėnesius trukusio masažo, kurį reikia atlikti kasdien po 15 minučių, poveikis buvo teigiamas ir vaikams, ir netgi jų tėvams - pastariesiems atlėgo kasdien patiriamas stresas auginant autizmą turinčius vaikus.

11 komentarų:

  1. Sorry, tik dabar pastebėjau šiuos komentarus. Lenkiuosi iki žemės, Mass der Dinge.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tiesa, vis dėlto... Kodėl taip akcentuojamas veikėjo kvailumas? Ar nežinojimas lygu kvailumas???

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jau, rodos,skaičiau kažkur apie šito "asmens" istoriją. Taip... čia tiesa. Lietuvoje AS diagnozėje užrašomas - "vaikystės autizmas". Ilgą laiką maniau, kad tai dėl to, kad jį žmogus išauga. .. auginu sūnelį (10 m.), turintį šį sutrikimą. Jis beveik nekalba, nesupranta, kai aš ko nors jo paklausiu, tiesiog žiūri į mane ir atkartoja mano klausimą... Ne per seniai ugdymo įstaigos direktorė tiesiai šviesiai man pasakė, kad kuomet jam sueis 18, jam bus pakeista diagnozė į šizofreniją. Puiku jau vien tai, kad jūs pati galit apie tai papasakoti... o kiek tokių su "šizofrenijos" diagnoze suaugusių autistų kankinasi soc., atsieit GLOBOS namuose, kur juos GLOBOJA psicholeptikais ir girdėjau, iš neoficialių šaltinių , smūgiais. O jie ir pasiskųsti negali, nes nekalba. Štai tokios tokelės toj mūsų "šalelėj mylimoj".

    AtsakytiPanaikinti
  4. Įdomus straipsnis. Pati domiuosi šiais sutrikimais, bet dar negirdėjau, kad masažas galėtų padėti vaikams, sergantiems autizmu. Gal žinote ar atliekami tokie masazai kaune ?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Įdomus straipsnis. Pati domiuosi šiais sutrikimais, bet dar negirdėjau, kad masažas galėtų padėti vaikams, sergantiems autizmu. Gal žinote ar atliekami tokie masazai kaune ?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Pirmiausia, autizmas - ne liga ir juo nesergama. Taigi ir išgydyti negalima, o tik sušvelninti. Tas masažas paremtas kinų medicinos postulatais, o kinų, ir apskritai Rytų medicina remiasi šiek tiek kitais dalykais negu vakarietiška fizinio kūno ligos-cheminio vaisto samprata.Tuos masažus gali (ir turi) daryti pačios mamos (ar kiti artimieji) mažiems vaikams, nes jiems jis veiksmingiausias, bet, deja, matau, kad nuoroda į e.knygelę su pratimų aprašymu nebeatsidaro. Vis dėlto jau 5 metai praėjo.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Dėkui už patarimus. Visiškai pritariu su viskuo. Bet pas mus tokai situacija, kad brolio šeima, kuri augina tokį vaiką, ne iki galo supranta, kas tam viakui yra, o ir nelabai rūpi kartais atrodo, tad patarimas daryti masažus, jiems skambėjo juokingai :/ padovanojo kažkokius masažus iš čia https://www.pasiutuslape.lt/spa-ir-masazai nes nu pagalvojau geriau nei nieko :/

    AtsakytiPanaikinti
  8. Mano mama tarybiniais laikais dirbo su tokiais vaikais,ne viena yra istraukusi normaliam gyvenimui, o tada greitai nurasydavo. Yra dar viena specialiste ir dabar https://www.azuolynospa.lt/, nors senai bendravau, tai gal jau ir nebe.

    AtsakytiPanaikinti
  9. okei, čia man negirdėta, kad būtų speciali tokio masažo rūšis autistams, kaip įdomu. jei tikrai padeda, norėčiau mokėti ir aš. gal yra atskira tokio pobūdžio specialybė?

    AtsakytiPanaikinti