Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2011 m. rugsėjo 2 d., penktadienis

Po vasaros atostogų - dvi naujos knygos

Baigėsi vasara, tas saulės, vandens, uogų, grybų ir t.t. sezonas... Senokai berašiau: Minčios girioje, kur atostogavau, nėra nei interneto, nei (beveik) mobilaus ryšio, laikraščiai likę kažkur mieste, o radijas tyli, kai jo neįsijungi :). Žiūrėdavau į ežerą ir mišką už jo ir suvokdavau, kad čia nėra nei pirmadienių, nei sekmadienių, nei darbo laiko ar laisvalaikio, o tik saulė, rytą pakylanti vienoje pusėje, o nusileidžianti kitoje. Visos civilizacijos sąvokos atsiranda tik tada, kai įjungi telefoną/ televizorių/ radiją/ kompiuterį/ sąžinės graužatį... Kiek daug žmogui nereikia (galėtų nereikėti), ar ne?

Užtat skaičiau knygas. Ignalinos prekybos centre nusipirkau jau anksčiau mano minėtą Jodi Picoult knygą "Namų taisyklės", o "Baltų lankų" leidykla padovanojo britų mokslininko Simono Baron-Coheno knygą "Esminis skirtumas. Vyriškos ir moteriškos smegenys. Visa tiesa apie autizmą". Na, ten tikrai ne visa tiesa apie autizmą (ir originalus knygos pavadinimas taip netvirtina), bet teorija įdomi ir verta dėmesio.

Pirmoji knyga - romanas apie paauglį, turintį Aspergerio sindromą, jo šeimą ir gyvenimo problemas. Tai, galima sakyti, detektyvas, kurį skaitant įmanoma susipažinti su AS ypatumais. Bet kadangi tai grožinės literatūros kūrinys apie vieną AS turėtoją, o visi jie gali būti be galo skirtingi, tai tokiu informacijos kiekiu ir apsiribosiu.

Antroji knyga - mokslininko darbas, o tokių lietuviškoje skaitymo erdvėje kol kas trūksta, tad apie ją ketinu parašyti didesnį tekstą. Tik, jeigu galima, dar ne šiandien :) Bet tiems, kuriems nekantru, galiu nurodyti tinklalapį: http://glennrowe.net/BaronCohen.aspx. Ten yra keturi labai naudingi testai, tie patys, kaip ir knygoje, tik anglų kalba. Nemokantiems anglų kalbos jau yra knyga lietuvių kalba. Nežinau, ar jau pasiekė knygynus, bet galima ją įsigyti "Baltų lankų" leidykloje Vilniuje, Palangos g. 4.

1 komentaras:

  1. Na va, pagaliau gavau ir perskaičiau "Namų taisykles". Ką galiu pasakyt... didžioji dalis šio žurnalo - tiesiog tobulas tos knygos konspektas... ar ne?

    AtsakytiPanaikinti