Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2013 m. gruodžio 3 d., antradienis

Tony Attwoodas: autizmo atvejų daugėja dėl geresnės diagnostikos

Interviu su Australijos psichologu dr. Tony Attwoodu, vienintelės pasaulyje Aspergerio sindromo diagnostikos ir konsultavimo klinikos įkūrėju, septynių knygų autoriumi

Aspergerio sindromas – tai kitas „gerai funkcionuojančio autizmo“ pavadinimas. Kodėl verta jį tyrinėti?

Todėl, kad tyrinėjant aiškėja, kokia sudėtinga ir kelianti nuostabą yra jo prigimtis. Tik tada, kai kažkam iškyla bendravimo sunkumų, pripažįstama, jog bendravimas – nepaprasta savybė. Tačiau tai reiškia, kad nežinome, kaip galima išmokyti to, kas mums yra taip paprasta, kadangi daugumai žmonių gebėjimas bendrauti yra įgimtas.

Kokius psichologinius šio neurologinio sutrikimo aspektus svarbu žinoti?

Tai ne vien socialinio supratimo problemos. Tai ir stiprios emocijos, padidėjęs pojūčių jautrumas, negebėjimas palaikyti pokalbį, kitoks mąstymo bei mokymosi būdas, tai ir judesių nerangumas, susijęs su motorikos sutrikimais, ir psichologiniai buvimo „kitokiu žmogumi“ padariniai. Taigi psichologiniai aspektai yra labai svarbūs ir į juos visus reikia atsižvelgti, norint suprasti tokį žmogų. Kiekvienas Aspergerio sindromą turintis asmuo turi visų šių problemų skirtinguose lygmenyse, ir visa tai kinta, kol žmogus visiškai subręsta.

Dirbate Australijoje, esate praktikuojantis psichologas. Kiek pacientų turėjote per savo darbo metus?

O, tūkstančius, net sunku suskaičiuoti. Dabartiniame mano pacientų sąraše – apie pustrečio tūkstančio asmenų. Per visą klinikos istoriją jų būta apie dešimt tūkstančių. Esu įsipareigojęs jiems visiems, noriu matyti, kaip jie auga ir keičiasi. Todėl negaliu priimti tiek naujų pacientų, kiek norėčiau, nes laikas ribotas. Aš savo pacientų būklę seku per visą jų gyvenimą, niekada neatsisveikinu visam laikui.

Jūs esate ir mokslininkas, parašėte nemažai knygų apie Aspergerio sindromą. Kaip manote, ar yra dar kas nors neatrasta ir neaprašyta?

O taip, daugybė dalykų – nuo negrabios rašysenos iki negalėjimo kalbėti. Norėčiau daugiau sužinoti apie pojūčių jautrumą, apie judėjimo sutrikimus. Manau, kad dar daug sričių netyrinėta. Mes žinome apie viską po truputį, bet to nepakanka.

Aspergerio sindromas nėra liga. Tai kokiais būdais jį galima įveikti?

Supratimu, patirtimi ir konsultacijomis.

Ar pritariate teiginiui, jog pasaulyje daugėja autizmo spektro sutrikimų atvejų? Jei taip, kodėl tai vyksta?

Taip. Aš dirbu šioje srityje daugiau kaip 30 metų ir matau padidėjimą. Kodėl? Nežinome to. Šiuo metu vis mažesniam skaičiui vaikų diagnozuojamas protinis atsilikimas, nes autizmas yra tikslesnė diagnozė. Taigi dėl geresnės diagnostikos, didėjant nuo autizmo kenčiančių vaikų skaičiui, protiškai atsilikusiųjų bendras skaičius mažėja. Manau, vaikų autizmo atvejų skaičių padidina tai, kad diagnozė nustatoma vis jaunesniame amžiuje. Anksčiau autizmas būdavo diagnozuojamas virš ketverių metų amžiaus, dabar – tarp dvejų ir ketverių metų. Dar vienas dalykas, manau, tas, kad vis daugiau diagnozuojama vaikų, turinčių du ar tris sutrikimus, pavyzdžiui, Dauno sindromą ir autizmą, cerebrinį paralyžių ir autizmą, aklumą ir autizmą. Trečias dalykas – autizmas susijęs su tėvų amžiumi. Mūsų visuomenėje dažnai laukiama, kol būsimieji tėvai baigs mokslus, kol palypės karjeros laiptais ir užsitikrins stabilumą. Vaikų gimdymas atidedamas iki ketvirtojo gyvenimo dešimtmečio. Taip elgiantis, padidėja ne tik nevaisingumo, bet ir autizmo rizika.

Esate sakęs, jog autizmo spektro sutrikimai, galimas dalykas, yra kitas žmogaus evoliucijos etapas. Ką turite galvoje?

Šiuolaikinėje visuomenėje vis svarbesnės tampa informacinės technologijos. Asmenys, gerai įsisavinę šias ir kitas technologijas tampa vis vertingesniais visuomenės nariais. Evoliucijos požiūriu, tie į technologijas panirę „keistuoliai“ taps vis populiaresni, taigi, tikėtina, kad susilauks daugiau dėmesio ir daugiau palikuonių.

*****

Informacija apie dr. Tony Attwoodą
Dr. Tony Attwoodas (gimė 1952 m. vasario 9 d. Birmingeme, Anglijoje). Anglų psichologas, bet gyvena Australijoje, Kvynslendo valstijoje. Baigė psichologijos mokslus Halo universitete, psichologijos magistro laipsnį įgijo Sario universitete, Londono universiteto koledže įgijo daktaro laipsnį, jo darbo vadovė buvo žymi autizmo specialistė prof. Uta Frith. T. Attwoodas Aspergerio sindromu domisi nuo 1971 metų. 1992 metais Brisbeno mieste įkūrė nuosavą Aspergerio sindromo diagnostikos bei konsultavimo kliniką, skirtą vaikams ir suaugusiesiems.

T.Attwoodo pirmoji knyga Asperger's Syndrome: A Guide for Parents and Professionals buvo išversta į 20 kalbų. Naujausia, 2013 m. išleista knyga – From Like to Love for Young People with Asperger's Syndrome or Mild Autism: Learning How to Express and Enjoy Affection with Family and Friends.

Živilė Aleškaitienė, 2010-2013  ©