Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2013 m. rugsėjo 8 d., sekmadienis

Kaip aistra visuomeniniam transportui tapo baisiu nusikaltimu

Rugpjūtį, kai mano internetas ir laikraščiai liūdėjo neskaitomi, likau nepastebėjusi straipsnio apie 49 metų amerikietį Dariusą McCollumą, kuris kalėjime praleido bene 18 metų dėl to, kad nuo vaikystės be galo domėjosi įvairiomis visuomeninio transporto rūšimis - traukiniais, autobusais, lėktuvais ir kt. Deja, jo domėjimasis išsirutuliojo į apsimetinėjimą vairuotoju, remontininku ar konduktoriumi, maža to, ėmė nuvarinėti autobusus, tiesa, iki lėktuvų prisikasti jam nepavyko. Dabar jam diagnozuotas Aspergerio sindromas, o tai reiškia, kad kalėjimo bausmės jam sutrumpės, nors ir nebus visiškai panaikintos. Visą straipsnį galima perskaityti čia: http://www.lrytas.lt/pasaulis/ivairenybes/apsimetinejimo-meistras-savo-aistros-traukiniams-auka.htm

Skaičiau ir baisėjausi JAV taikomomis bausmėmis. Už autobuso nuvarymą - 15 metų kalėjimo. Už informacijos vogimą - iki gyvos galvos ir pan. Pas mus tiek tik už žiaurias žmogžudystes duoda.

Bet dar baisiau - kad tokiu "žiauriu" nusikaltimu laikomas AS turėtojo ypatingasis interesas (įsidėmėkite - tai naujas terminas tokioms "nevaldomoms aistroms" apibūdinti). Vyrukas aistringai domisi transporto sistemomis ir priemonėmis, laiko save savanoriu pagalbininku ir būtų supergeras specialistas nuo jo nukentėjusioms bendrovėms, bet... jis nebuvo empatiškas aplinkai ir baudžiamajai teisei, todėl į darbą nebebus priimtas (nors būtent priėmimas į darbą visuomeninio transporto sistemoje jam būtų pats geriausias vaistas, nebereiktų jokių kalėjimų).

Kita vertus, aplinka jam irgi nebuvo empatiška, per vėlai jį suprato, be to, pasirodo, JAV nėra korekcinių priemonių sistemos tokių asmenų kaip D.McCollumas "perauklėjimui". Juk AS - ne psichikos liga. Ir iš viso ne liga, o kitoks pasaulio matymo būdas. Keista, kad "svajonių šalis" nepaima jokio pavyzdžio iš Didžiosios Britanijos, kur jau yra specialūs skyriai, skirti nusikaltėliams, turintiems autizmo sutrikimą, perauklėti ir socializuoti.